Antyoksydanty

Regularność to podstawa
4 października, 2019
Antyoksydanty

W codziennym życiu narażeni jesteśmy na działanie wielu czynników zaburzających równowagę naszego organizmu np. promieniowanie UV, przetworzoną żywności, dym tytoniowy czy zanieczyszczenia powietrza. W wyniku tego powstaje w nim nadmierna ilość wolnych rodników, czyli składników, które uszkadzają nasze komórki, w konsekwencji powodują wystąpienie stresu oksydacyjnego, przyspieszone procesy starzenia oraz występowanie chorób, szczególnie nowotworowych. Aby zniwelować działanie wolnych rodników potrzebujemy substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów, a bogatym ich źródłem są świeże owoce i warzywa!

Równowaga pomiędzy wytwarzaną ilością rodników, a ilością substancji, które je unieszkodliwiają zapobiega przedwczesnemu starzeniu i pozwala uniknąć wielu chorób, dlatego sposób odżywiania i odpowiednia podaż warzyw i owoców w naszej diecie jest niezwykle istotna – optymalnie powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Działanie antyoksydacyjne wykazują witaminy: A, C, D i E, a także niektóre składniki mineralne jak selen.

Wśród produktów najczęściej spożywanych w Polsce, najwięcej antyoksydantów dostarczają:

  • czosnek, cebula, szparagi, pomidory
  • owoce: aronia, jagody, żurawina, maliny czy truskawki, winogrono, cytrusy
  • orzechy
  • przyprawy: cynamon, goździki, oregano, tymianek, kurkuma

Poniżej znajdziecie kilka produktów, które są źródłem najsilniejszych i najlepiej przebadanych antyoksydantów

KURKUMA

W jej składzie znajdziecie kurkuminę, której właściwości uznawane są za silniejsze niż witaminy E. Działa prewencyjnie głównie na układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu i zmniejszający ryzyko zakrzepicy. Wykazano jej skuteczne działanie w zapobieganiu i terapii nowotworów przewodu pokarmowego oraz skóry. Najlepiej spożywać ją w połączeniu z pieprzem, który zwiększa jej przyswajalność.

korzeń kurkumy

SOJA

Soja jest źródłem izoflawonów, z których na szczególną uwagę zasługuje genisteina. Aktywowana jest w żołądku i wykazuje działanie zwiększające poziom estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów piersi u kobiet. Szczególnie polecana jest dla kobiet wchodzących w okres menopauzy, aby zmniejszyć jej objawy.

soja - ziarna

IMBIR

W imbirze znajdziemy substację, której nazwa brzmi: gingerol. Zapobiega powstawaniu przerzutów nowotworowych, a także wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – dlatego często stosowany jest w domowym leczeniu przeziębienia.

korzeń imbiru i sproszkowany imbir

ZIELONA HERBATA

Gallusan epigallokatechiny – jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Występuje we wszystkich rodzajach herbat, ale to w zielonej jest go najwięcej. Działa w różnych stadiach nowotworzenia. Badania wykazują, że wysokie spożycie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia rzadkich nowotworów przewodu pokarmowego np. trzustki czy okrężnicy. Odpowiada za dezaktywację szkodliwych związków w organizmie.

liście zielonej herbaty

WINOGRONA

Resweratrol – najpopularniejszy i najsilniejszy przeciwutleniacz. Znajdziemy go w skórkach winogrona, winie czerwonym (jest go 17x więcej niż w winie białym) czy cebuli. Wykazuje korzystne działanie we wszystkich rodzajach nowotworów. Działa silnie przeciwstarzeniowo oraz ochronnie na układ krążenia. Odnotowano jego korzystne działanie w chorobie Alzheimera.

kiść winogron

POMIDORY

Pomidory są źródłem słynnego likopenu, który przy spożyciu 10x tygodniowo pomidorów i ich przetworów, skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty. Przyswajalność likopenu jest większa z produktów przetworzonych tj. koncentratu, ketchupu czy przecieru. Ponadto dodatek oliwy czy awokado zwiększa jego biodostępność.

pomidory w miseczce

Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI

Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/

Zamknięcie i dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę