Historia rybołówstwa (a co za tym idzie – spożywania ryb przez ludzi) sięga niemal 800 tysięcy lat. Zwierzęta te były stosunkowo łatwo dostępnym pokarmem i niosły za sobą szereg wartości odżywczych. Ryba w diecie człowieka obecna jest do dziś. Ale co sprawia, że tak chętnie po nie sięgamy?
Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym. To właśnie dzięki temu, że je dostarczamy nasz organizm produkuje enzymy i hormony, buduje i regeneruje też własne tkanki. Ryba w diecie zapewnia pełnowartościowe białko zawierające niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy. Białko ryb jest też łatwo przyswajalne, dzięki czemu jest świetnym wyborem dla osób w każdym wieku.
Niewątpliwą i cenioną zaletą spożywania ryb są obecne w ich składzie kwasy omega-3. Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znaleźć można szczególnie w tłustych rybach morskich. Należą do nich np. śledź, makrela, łosoś czy sardynki. Spożywanie ich ma pozytywny wpływ na zdrowia serca. Omega-3 pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, zmniejszają ryzyko arytmii oraz wspomagają redukcję stanów zapalnych w organizmie. Wspomagają też prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a właściwość ta jest szczególnie istotna w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.
Należą do nich np. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.
Ryby w diecie dostarczają wielu niezbędnych witamin i minerałów.
W rybach znaleźć można:
● witaminę D występującą w tłustych rybach (np. łosoś, śledź), wspiera zdrowie kości i układu odpornościowego,
● witaminę B12 – jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
● jod – wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
● selen – antyoksydant ten chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Niska zawartość kalorii ryb chudych (np. pstrąga, dorsza czy mintaja) sprawia, że są one idealnym wyborem dla osób dbających o smukłą sylwetkę. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybie wspomagają metabolizm i pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi.
Nie zapominajmy o walorach smakowych Spożywanie ryb nie tylko jest zdrowe, ale i smaczne. Charakteryzują się one różnorodnością smaków i tekstur zaspokajając różne gusta. Delikatny smak ryb chudych zadowoli osoby preferujące łagodniejsze potrawy, natomiast ryby tłuste zaspokoją kubki smakowe wielbicieli intensywnych potraw.
Ryba w diecie może przybierać różne postaci dzięki sposobom przygotowania (grillowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, wędzenie). Można je komponować także w dowolny sposób – od cytryny i ziół, po aromatyczne sosy.
Uprzejmie informujemy, że mogą zakupić u nas Państwo dietę wegetariańską z rybą już dziś! Zapraszamy do składania zamówień i czerpania korzyści z licznych zalet, jakie dają organizmowi ryby. Rozpocznij lub kontynuuj zdrową dietę z Fabryką Smaku.
Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI
Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/