Ryba w diecie

Detoks sokowy
Detoks sokowy, czyli zdrowie zamknięte w butelce
8 lipca, 2024
dieta keto
Dieta keto
26 sierpnia, 2024
Ryba w diecie

Ryba w diecie – czy rzeczywiście warto ją jeść?

Historia rybołówstwa (a co za tym idzie – spożywania ryb przez ludzi) sięga niemal 800 tysięcy lat. Zwierzęta te były stosunkowo łatwo dostępnym pokarmem i niosły za sobą szereg wartości odżywczych. Ryba w diecie człowieka obecna jest do dziś. Ale co sprawia, że tak chętnie po nie sięgamy?

Po pierwsze – ryba w diecie to źródło białka

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym. To właśnie dzięki temu, że je dostarczamy nasz organizm produkuje enzymy i hormony, buduje i regeneruje też własne tkanki. Ryba w diecie zapewnia pełnowartościowe białko zawierające niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy. Białko ryb jest też łatwo przyswajalne, dzięki czemu jest świetnym wyborem dla osób w każdym wieku.

Kwasy omega-3

Niewątpliwą i cenioną zaletą spożywania ryb są obecne w ich składzie kwasy omega-3. Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znaleźć można szczególnie w tłustych rybach morskich. Należą do nich np. śledź, makrela, łosoś czy sardynki. Spożywanie ich ma pozytywny wpływ na zdrowia serca. Omega-3 pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, zmniejszają ryzyko arytmii oraz wspomagają redukcję stanów zapalnych w organizmie. Wspomagają też prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a właściwość ta jest szczególnie istotna w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych.
Należą do nich np. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera.

Wartościowe składniki i minerały

Ryby w diecie dostarczają wielu niezbędnych witamin i minerałów.
W rybach znaleźć można:
● witaminę D występującą w tłustych rybach (np. łosoś, śledź), wspiera zdrowie kości i układu odpornościowego,
● witaminę B12 – jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
● jod – wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy,
● selen – antyoksydant ten chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.

Ryby w diecie to idealny wybór dla odchudzających się

Niska zawartość kalorii ryb chudych (np. pstrąga, dorsza czy mintaja) sprawia, że są one idealnym wyborem dla osób dbających o smukłą sylwetkę. Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybie wspomagają metabolizm i pomagają w utrzymaniu zdrowej wagi.
Nie zapominajmy o walorach smakowych Spożywanie ryb nie tylko jest zdrowe, ale i smaczne. Charakteryzują się one różnorodnością smaków i tekstur zaspokajając różne gusta. Delikatny smak ryb chudych zadowoli osoby preferujące łagodniejsze potrawy, natomiast ryby tłuste zaspokoją kubki smakowe wielbicieli intensywnych potraw.
Ryba w diecie może przybierać różne postaci dzięki sposobom przygotowania (grillowanie, smażenie, pieczenie, duszenie, wędzenie). Można je komponować także w dowolny sposób – od cytryny i ziół, po aromatyczne sosy.

 

Zamów dietę wegetariańską z rybą

Uprzejmie informujemy, że mogą zakupić u nas Państwo dietę wegetariańską z rybą już dziś! Zapraszamy do składania zamówień i czerpania korzyści z licznych zalet, jakie dają organizmowi ryby. Rozpocznij lub kontynuuj zdrową dietę z Fabryką Smaku.

Komentarze są wyłączone.

Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI

Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/

Zamknięcie i dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę