COVID 19 – czy catering jest dobrym rozwiązaniem w okresie pandemii?

Witamina D i jej rola w organizmie
10 grudnia, 2019
Hashimoto – czy dieta bez glutenu i nabiału jest jedynym właściwym wyborem?
15 listopada, 2020
COVID 19 – czy catering jest dobrym rozwiązaniem w okresie pandemii?

W ostatnich dnia, nie mówi się o niczym innym jak o nowym wirusie SARS-CoV-2, nazywanym koronawirusem. Większość ludzi przechodzi go bez większych konsekwencji, a najgroźniejszy jest dla osób starszych lub ze współistniejącymi chorobami jak np. cukrzyca, przewlekłe choroby płuc, astma. Najskuteczniejszym sposobem, aby się nie zarazić, jest przestrzeganie higieny rąk, nie dotykanie twarzy i ust rękoma, które wcześniej dotykały klamek, poręczy czy pieniędzy, a także unikanie kontaktu z osobami zarażonymi, stąd popularna w ostatnich dniach akcja #zostańwdomu.

Czy koronawirus przenosi się przez jedzenie?

Jeżeli dbamy o higienę, myjemy świeże owoce i warzywa przez spożyciem – nie ma możliwości aby się zarazić poprzez pożywienie. Dodatkowo podgrzewanie żywności do 60 st. zabija wirusa całkowicie.

Czy odpowiednia dieta czy suplementacja może zapobiec zachorowaniu?

Niestety nie ma takiej możliwości – spożywanie wysokich dawek witaminy C czy witaminy D nie wpłynie na to, że nie zachorujemy. Na tego wirusa nie ma również lekarstwa, dlatego że jest stosunkowo nowy, a praca nad lekiem trwa dość długo. Nie ma również szczepionki, która chroniłaby przed zachorowanie.

Jedyne co możemy zrobić pod kątem diety, to wspierać naszą odporność, aby organizm mógł się lepiej bronić przed zachorowaniem, a gdy już zachorujemy aby przejść infekcję jak najłagodniej. Warto w tym czasie zadbać o zbilansowaną dietę, dostarczającą wszystkich witamin i składników mineralnych, aby organizm był dobrze odżywiony. Badania wskazują na to, że osoby niedożywione ilościowo jak i jakościowo, są zdecydowanie bardziej narażone na choroby, dużo ciężej i dłużej je przechodzą. W okresie zwiększonego ryzyka, warto zadbać o spożycie pełnoziarnistych produktów, świeżych warzyw i owoców w dużych ilościach, a także składników przeciwzapalnych pochodzących z orzechów, nasion, ryb czy olejów pochodzenia roślinnego, aby naturalnie wspomóc odporność naszego organizmu.

Czy catering dietetyczny jest bezpieczny w okresie pandemii koronawirusa?

Jak najbardziej, a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że jest jednym z lepszych rozwiązań:

  • robienie zakupów jest niestety utrudnione przez braki wielu produktów, poza tym stanie w długich kolejkach zdecydowanie zwiększa ryzyko zakażenia – catering zamawiacie telefonicznie lub przez stronę internetową, bez kontaktu fizycznego z drugą osobą
  • restauracje zostały zamknięte, co utrudnia zamówienie gotowych posiłków, a w cateringu otrzymujecie już gotowe dania tylko do odgrzania
  • zbilansowana dieta wspiera odporność, a to otrzymujecie w cateringu – 5 zbilansowanych posiłków
  • nie musicie opuszczać mieszkania, co jest w tym okresie szczególnie istotne i zmniejsza ryzyko zarażenia
  • catering musi spełniać zasady bezpieczeństwa i higieny zalecanych przez Główną Inspekcję Sanitarną, a na czas zwiększonego ryzyka wymagania te zostały zdecydowanie zaostrzone

 

 

Komentarze są wyłączone.



Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI

Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/

Zamknięcie i dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę