Hashimoto to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – na skutek zaburzeń pracy układu immunologicznego, atakuje on własne tkanki, w tym przypadku celem ataku jest tarczyca. Ulega ona zniszczeniu, a konsekwencją jest niedoczynność tarczycy. Częstość występowania Hashimoto jest zależna od czynników genetycznych, a w drugiej kolejności od czynników środowiskowych np. nadmiernego spożycia jodu i litu z dietą, niedoboru selenu, przyjmowania niektórych leków lub terapii cytokinami.
U osób z Hashimoto istnieje większe ryzyko wystąpienia choroby trzewnej, czyli celiakii – warto zaznaczyć, że występuje tylko u 5% osób chorych. Jeżeli jest podejrzenie, że gluten może szkodzić, warto wykonać badania w kierunku tej choroby, aby mieć pewność i dopiero wtedy zastosować dietę bezglutenową. Nie ma zasadności eliminowania glutenu u wszystkich chorych, podobnie jest z nabiałem.
Jeżeli występują dolegliwości po spożyciu produktów nabiałowych, warto wykonać test na nietolerancję laktozy. Wykazano, że jeżeli osoby nietolerujące laktozy ją spożywają, mają większe wahania TSH. Jeżeli wynik jest dodatni należy wymienić tradycyjny nabiał na produkty bez laktozy – nie warto całkowicie rezygnować ze spożywania produktów nabiałowych, ze względu na to, że są świetnym źródłem wapnia.
Podsumowując, nie warto bezpodstawnie eliminować glutenu i nabiału, gdyż niedobory spowodowane przez nieodpowiednie zastosowanie diet eliminacyjnych mogą nasilać objawy choroby.
Pełnowartościowa, dobrze zbilansowana dieta, zapewniająca odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych. Kaloryczność powinna być dobierana indywidualnie, przy czym zaleca się unikanie restrykcyjnych diet o bardzo niskiej wartości energetycznej, gdyż będą one negatywnie wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Dieta powinna bazować na produktach nisko przetworzonych, bez konserwantów i zbędnych dodatków do żywności. Warto zadbać o odpowiednią podaż selenu, cynku, kwasów omega 3 i witaminy D. Jeżeli nie możemy dostarczyć tych składników w odpowiedniej ilości, można zastosować suplementację.
Badania przeprowadzone na 50 pacjentkach z chorobą Hashimoto, dowiodły że po zastosowaniu diety redukcyjnej (kaloryczność obniżono o 500 kcal w stosunku do całkowitego zapotrzebowania) w ciągu 9 tygodni masa ciała uległa obniżeniu u wszystkich badanych osób średnio o około 7 kg.
Na przyswajalność leku ma wpływ kilka czynników, również związanych z dietą. Wykazano, że witamina C i przyjmowanie leku rano na godzinę przed zjedzeniem śniadania poprawiały przyswajalność lewotyroksyny. Hamujące działanie na przyswajalność leku miała soja, kawa i sok grejpfrutowy. Gorsze efekty leczenia wystąpiły również u osób z współistniejącą celiakią, nietolerancją laktozy i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI
Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/