Witamina D i jej rola w organizmie

Regularność to podstawa
4 października, 2019
COVID 19 – czy catering jest dobrym rozwiązaniem w okresie pandemii?
15 marca, 2020
Witamina D i jej rola w organizmie

Zima zbliża się wielkimi krokami, a co za nią idzie zmniejszona ilość słońca oraz niedobory witaminy D, która syntetyzuje się w skórze właśnie pod wpływem promieni słonecznych.

Ostatnimi czasy wiele badań poświęcanych jest witaminie D, dotychczas znanej z zapobiegania krzywicy i osteoporozie. Pojawia się co raz więcej informacji o zdecydowanie szerszym działaniu owej witaminy na różne funkcje organizmu, przyjrzyjmy się jakie.

Witamina D – wpływ na kości

Po pierwsze, znane już od dawna zmniejszenie ryzyka krzywicy u dzieci i osteoporozy u osób starszych. Witamina D wpływa na metabolizm kości oraz gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko występowania złamań oraz próchnicy. Dodatkowo stwierdzono, że dzieci z jej niedoborem są niższe wzrostem niż ich rówieśnicy.

Wpływ witaminy D na układ odpornościowy

Udowodniono że witamina D istotnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Począwszy od zmniejszania zapadalności na infekcje dróg oddechowych skończywszy na zmniejszaniu ryzyka występowania chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów. Wykazano, że odpowiednie spożycie tej witaminy zmniejsza częstość występowania przeziębień w okresie zimowym.

Układ nerwowy i redukcja ryzyka chorób neurologicznych

Korzystny wpływ na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia podaż witaminy D zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Niedobory tego składnika obserwuje się u osób z Alzhaimerem oraz chorujących na depresję, w szczególności współistniejącą z nadwagą i otyłością. Ponadto odpowiednia ilość witaminy D może zmniejszać ryzyko występowania stwardnienia rozsianego – SM rzadziej występuje w rejonach dobrze nasłonecznionych i w tych gdzie jest wysokie spożycie ryb i owoców morza.

Witamina D a metabolizm

Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, w szczególności cukrzycy i insulinooporności, dzięki zwiększonemu wychwytowi glukozy przez tkankę mięśniową. Niedobory witaminy D powodują również upośledzone wydzielanie insuliny, ma to najprawdopodobniej związek ze stężeniem wapnia we krwi, na które bezpośredni wpływ ma poziom witaminy D. Ponadto jej niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina D – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

Działanie przeciwnowotworowe. Spowalnia proces rozrostu komórek nowotworowych – wykazano jej korzystny wpływ na hamowanie progresji nowotworu. Jej pochodne stosowane są w leczeniu raka prostaty oraz łuszczycy (choroby autoimmunologicznej). Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia raka prostaty, raka piersi i jelita grubego.

 

Jak widać rola witaminy D wydaje się być dość szeroka, dlatego warto dbać o jej prawidłową podaż. Witamina ta jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że aby ją przyswoić potrzebna jest obecność tłuszczu w pożywieniu. Jej głównym pokarmowym źródłem są tłuste ryby morskie, niewielkie ilości znajdziecie również w jajkach i tłustych produktach nabiałowych.  Wytwarzana jest również w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego i jest to główny sposób dostarczenia jej przez nasze społeczeństwo, gdyż spożycie ryb nie jest wystarczające.

Aby dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D trzeba wystawić 30% ciała na minimum 20 minut bez użycia filtrów słonecznych – to w miesiącach letnich. W naszej szerokości geograficznej zimą nasłonecznienie nie jest wystarczające, stąd obowiązek suplementacji dla całego społeczeństwa, który obowiązuje od października aż do kwietnia.

Nasze diety zawierają dobrze zbilansowane wartości odżywcze z uwzględnieniem składników bogatych w witaminę D – koniecznie sprawdź naszą ofertę diet pudełkowych.

Komentarze są wyłączone.

Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI

Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/

Zamknięcie i dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę