Superfoods

Hashimoto – czy dieta bez glutenu i nabiału jest jedynym właściwym wyborem?
15 listopada, 2020
Oleje – jaki do smażenia, a jaki do sałatki?
24 stycznia, 2021
Superfoods

Superfoods w ostatnim czasie zyskały na popularności, co kilka miesięcy dowiadujemy się o jakimś „egzotycznym” składniku o super właściwościach. Co to właściwie jest te superfoods i czy tylko zagraniczne produkty się do nich zaliczają? Jakie najczęściej mają właściwości i czy same w sobie bez zbilansowanej diety są zapewnić nam nadzwyczajne efekty? Postaram się na te inne pytania odpowiedzieć w poniższym artykule.

Superfoods to grupa produktów spożywczych, zawierający składniki bioaktywne wykazujące udokumentowane działanie na organizm ludzki. Charakteryzują się wysoką zawartością składników biologicznie aktywnych w małej masie produktu, czyli w niewielkiej ilości dostarczają prawdziwą bombę witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Ze względu na szeroko zakrojone badania nad wpływem pożywienia na organizm człowieka lista superfoods stale się powiększa i co jakiś czas słyszymy o nowych odkryciach. Najważniejszymi produktami zaliczającymi się do superfoods są:

  • owoce: granat, borówki, jagody, maliny, truskawki, jagody goji, jagody acai, żurawina, rokitnik czy winogrono
  • orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopii
  • glony: spirulina, chlorella
  • warzywa: szpinak, brokuł
  • imbir, ginko biloba, herbata, kurkuma, cynamon
  • produkty pszczele: mleczko pszczele, miód, pyłek pszczeli
  • inne: komosa ryżowa, kakao, kefir, korzeń maca

Poniżej znajdziecie opis kilku najważniejszych i najmodniejszych ostatnimi czasy superfoods.

Rokitnik

Słynie z wysokiej zawartości witaminy C – ma jej 15x więcej niż pomarańcze. Średnio w 100g rokitnika znajduje się prawie 700 mg tej witaminy – to 10x więcej niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie! Oprócz witaminy C znajdziecie w nim około 190 innych substancji odżywczych i funkcjonalnych. Wspiera pracę układu nerwowego dzięki zawartości całego kompleksu witamin z grupy B. Działa ochronnie na układ krążenia. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

rokitnik i sok

Borówki

Zawiera bardzo dużo polifenoli, w szczególności antocyjanów. W badaniach wykazano ich korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu, zmniejszając ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i inne choroby neurodegeneracyjne. Spożycie 150g borówki w tygodniu może korzystnie wpływać na wartości ciśnienia tętniczego krwi. Przypisuje się im też działanie przeciwnowotworowe w szczególności przeciw nowotworom jelita grubego i jajnika. Wykazuje działanie obniżające poziom glukozy we krwi, a dodatkowo mają niski indeks glikemiczny.

borówki

Spirulina

Spośród źródeł roślinnych zawiera najwięcej białka – w 100g znajduje się aż 63g białka. Ponadto dostarcza w dużych ilościach żelaza, wapnia czy prowitaminy A.  Jest świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej właśnie w kontekście białka czy wyżej wymienionych składników. Codzienne spożycie 2g spiruliny znacząco wpływa na poprawę gospodarki węglowodanowej. Wykazano też korzystne działanie na układ odpornościowy, poprzez zwiększenie odpowiedzi immunologicznej. Zawarty w niej spirulan wykazuje działanie przeciwwirusowe np. przeciw wirusowi opryszczki.

spirulina w proszku na łyżce

Korzeń maca

W 100 gramach skóry z korzenia maca można znaleźć aż 2 gramy potasu i 250 mg wapnia. Wykazano korzystne działanie na płodność i funkcje seksualne dzięki korzystnej kompozycji aminokwasów i jej wysokiej zawartości. Wysoka zawartość fenyloalaniny, tyrozyny i histydyny przekłada się na zwiększoną produkcję neuroprzekaźników, co może odgrywać rolę w terapii depresji. Korzystnie wpływa na układ hormonalny m.in. pracę tarczycy czy nadnerczy, dzięki czemu przyczynia się do regulacji metabolizmu.

Żurawina

Wykazuje szczególnie korzystne działanie w leczeniu infekcji dróg moczowych, dzięki zawartości proantocyjanidyny, która zapobiega przyleganiu bakterii do ścian pęcherza. Regularne spożywanie żurawiny zmniejsza ryzyko wystąpienie infekcji dróg moczowych aż o 35%! Ponadto żurawina korzystnie wpływa na stan uzębienia m.in. zapobiega parodontozie czy chorobom przyzębia. 

żurawina

Jagody acai

Rosną w Brazylii w lasach amazońskich. Są prawdziwą bombą antyoksydantów, dzięki czemu wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ponadto dzięki zawartości antocyjanów wspierają pracę układu immunologicznego. Dodatkowo można znaleźć w nich kwasy tłuszczowe omega 3 i 9, które wykazują działanie przeciwzapalne. Owoce mają także zastosowanie wśród sportowców – zmniejszają ryzyko uszkodzenia włókien mięśniowych. Co ciekawe w badanach wykazano, że dodatek jagód acai nawet do niezbyt dobrze zbilansowanej diety przynosi korzystne efekty dla organizmu. W naszym kraju najlepszą formą spożywania jagód acai będą jagody liofilizowane, czyli suszone. Dostępne są również soki, ale najczęściej są one pasteryzowane i podczas tego procesu większość antyoksydantów ulega inaktywacji. 

Jagody goji

Pochodzą z Tybetu, poza rejonem ich hodowli raczej nie można zakupić surowych jagód goji ze względu na ich krótką przydatność do spożycia. Jak wszystkie jagody mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny i tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia czy cukrzycy. Badania wskazują, że jagody goji obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz ciśnienie krwi. Korzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową – obniżają poziom glukozy i zmniejszają oporność tkanek na insulinę. Dzięki zawartości zeaksantyny i luteiny mogą poprawiać jakość widzenia, a sterole roślinne w nich zawarte chronią przed nowotworem żołądka. 

Granat

W dużej mierze składa się z soku. Dostarcza dużych ilości polifenoli, a 50% z nich stanowi punikalagina, która korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i nabłonek naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że regularne spożycie soku z granatu obniża poziom trójglicerydów, a podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL.

owoc granatu

 

Cynamon

Ekstrakt otrzymany z kory cynamonu może zmniejszać oporność tkanek na insulinę. Wśród osób chorujących na cukrzycę typu drugiego wykazywał działanie obniżające poziom glukozy we krwi aż do 30%, a także poprawiające profil lipidowy. Cynamon pobudza apetet, a także korzystnie wpływa na trawienie i łagodzi bule brzucha związane z niestrawności.

laski cynamonu

 

 

Jak widać superfoods to nie tylko egzotyczne składniki, ale również owoce czy przyprawy z naszego podwórka. Mają one mnóstwo  właściwości prozdrowotnych i składników bioaktywnych, dlatego warto by były elementem naszej codziennej diety. Najlepszy efekt uzyska się stosując zdrową dietę zgodną z normami żywienia wzbogaconą właśnie w produkty z grupy superfoods. Włączenie tych składników do diety opartej na słodyczach i fastfoodach w większości przypadków nie przyniesie żadnych korzyści prozdrowotnych.

Komentarze są wyłączone.

Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI

Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/

Zamknięcie i dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę