Tłuszcze są niezbędnym składnikiem naszego pożywienia. Dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz są niezbędne do przyswajania części witamin. Niestety niewłaściwy dobór tłuszczów, spożycie wysokiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu może sprzyjać rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia, a także nasilać stan zapalny. Tłuszcze są głównym składnikiem olejów, nasion i orzechów. Dlatego chciałabym przybliżyć dzisiaj temat olejów – jaki najlepiej wybierać, jaki dodać do sałatki, a który użyć do smażenia.
Przy wyborze oleju powinniśmy się kierować jedną najważniejszą zasadą – oleje nierafinowane, tłoczone na zimno używany do sałatek, natomiast oleje rafinowane używamy do smażenia.
Oleje tłoczone na zimno są bogate w w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które w wysokich temperaturach ulegają utlenieniu i nie dość, że tracą swoje cenne właściwości to jeszcze mogą „nabyć” szkodliwych składników w postaci izomerów trans, które mają udowodnione działanie rakotwórcze i zwiększające ryzyko miażdżycy.
W olejach rafinowanych nie mamy zbyt wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ są one usuwane w czasie obróbki oleju, dzięki czemu taki olej lepiej nadaje się do smażenia. Niestety jest też pozbawiony swoich najcenniejszych składników.
Jednym z lepszych olejów na naszym rynku jest nasz rodzimy olej rzepakowy. Zawiera stosunkowo dużo kwasów omega 3 w odpowiednim stosunku do kwasów omega 6, co zapewnie ich optymalne wykorzystanie przez organizm. Jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość zwiększa jego przydatność do smażenia. Oprócz kwasów tłuszczowych znajdziemy w nim również witaminy E i K, czyli witaminy przeciwutleniające, które dodatkowo ochraniają kwasy omega 3 przez zniszczeniem. Do sałatek najlepiej wybierać olej nierafinowany i tłoczony na zimno, natomiast do smażenia należy wybierać olej rafinowany, czyli np. Popularny Kujawski.
Oliwa z oliwek to podstawowy element diety śródziemnomorskiej. Uważa się, że dzięki jej spożyciu w krajach
śródziemnomorskich jest mniejsza zachorowalność na choroby układu krążenia. Zawiera mniej kwasów tłuszczowych omega 3 niż olej rzepakowy. Jest bogatsza w jednonienasycone kwasy, dzięki którym dość dobrze nadaje się do krótkiego smażenia. Dodatkowo zawiera wiele składników przeciwutleniających, które zapobiegają niekorzystnym przemianom tłuszczów w czasie obróbki termicznej.
Olej lniany – bardzo często stosowany w celu poprawy gospodarki lipidowej organizmu, gdyż zawiera bardzo dużo kwasów omega 3. Koniecznie należy wybierać olej tłoczony na zimno, tylko taki ma przypisywane mu właściwości. Poza kwasami omega 3 zawiera sterole roślinne, korzystnie wpływające na poziom cholesterolu. Absolutnie nie nadaje się do smażenia.
Olej kokosowy miał chwilę popularności i przypisywania mu prozdrowotnych właściwości, natomiast w znacznej części składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych które mają działanie miażdżycorodne. Dzięki temu też nadaje się do smażenia, ponieważ się nie przypala. Natomiast jego niekorzystny wpływ na zdrowie powoduje, że lepiej z niego zrezygnować
Należy pamiętać, że 1 gram tłuszczu to aż 9 kcal, zatem mimo że jest zdrowy należy limitować jego spożycie, aby nie dostarczać zbyt dużej ilości kalorii.
Strona internetowa <a href="https://fabrykasmaku.com.pl">fabrykasmaku.com.pl</a> wykorzystuje pliki cookies WIĘCEJ INFORMACJI
Strona internetowa fabrykasmaku.com.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne technologie służące do automatycznego przechowywania danych w celu zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Zgoda wyrażona na korzystanie z tych technologii przez stronę internetową fabrykasmaku.com.pl.lub podmioty trzecie, w celach związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną, może w każdym momencie zostać przez Państwa zmodyfikowana lub odwołana w ustawieniach przeglądarki. Więcej szczegółów dotyczących naszej polityki cookies znajdziecie Państwo tutaj https://fabrykasmaku.com.pl/polityka-prywatnosci/